Jezus heeft niet bestaan?

Ik stel het met een vraagteken, want ik ben niet degene die er over gaat er een waarheid van te maken. Maar sommigen denken van wel. Onze brave dominee Van der Kaaij claimt dat het verhaal al in het oude Egypte te vinden is. Recycling. Net zoals wij doen met de gemiddelde actiefilm waar Steven Seagal de protagonist is. Het verhaal netjes opnieuw gemaakt. Iemand die moet lijden om toch weer tot leven te komen, herkenbaar uit menig film of serie?

In een recente discussie op Twitter kwam ik in gesprek over de waarheid en de waarde er van. Maar voorafgaand aan dat over het theologische denken. Ik ken namelijk een aantal theologen, meer dan de gemiddeld christen, die hun twijfels hebben bij het historisch correct zijn van het Jezus-verhaal. Ikzelf zet er ook mijn vraagtekens bij maar zoals elke theoloog weet blijft het niet bij vraagtekens. Er komen ook uitroeptekens als: het doet niet af aan de boodschap! Het doet niets af aan de goddelijkheid van Christus! Het betekent niet dat je leven nu niets meer waard is!

Het gaat in de theologie namelijk niet om de waarheid achter het verhaal. Om één voorbeeld te noemen, al die getallen in de bijbel, het is heel toevallig dat het allemaal 40 dagen is hè? Dan kun je zeggen, het is door God ingegeven, maar om niet die metafysische stap te maken, kun je ook gewoon zeggen, het is de idee van een overgang. Je verplaatst het hiermee niet naar de logica en het fysieke: het is echt zo gebeurd, maar naar het gevoel en beleving. Die nieuwe beleving van die 40 dagen zoals menig christen in de vastentijd beleeft, is veel persoonlijker omdat in de traditie het altijd al gedaan is. Je bent niet de enige, je bent onderdeel van een getal aan mensen dat hetzelfde getal in acht houdt. Je wordt één met je medestrijders en je doel.

Jezus zijn verhaal kan ook gezien worden als een symbool voor het leven, lijden en verhoging. Het verhaal speelt zich hier af, heeft meerdere lagen: symbolische talen en theologische, sociologische en culturele verborgenheden. Het verhaal per direct bestempelen als een fysieke ‘waarheid’ in plaats van een ‘waarde’ kan je onderzoek naar al die andere lagen enorm verhinderen. Het gaat dus om de idee even te parkeren en tijdelijk een ander oogpunt innemen. Je krijgt dan dingen te zien die je normaal gesproken niet zou zien.

Van der Kaaij doet niets anders en heeft zichzelf meer gevonden aan de kant van een waarde in plaats van ‘de’ waarheid. Theologen noemen dit: het is niet gebeurd, maar is wel waar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s