Gewoon niet stemmen

Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heb ik blanco gestemd. Niet omdat ik niet een partij kon vinden die bij me aansloot, maar meer omdat de manier van zaken doen me niet aanstaat. Voornamelijk is het de manier van kiezen die me tegenstaat.

Want als ik het heb over de manier van kiezen staat me enorm tegen dat het idee leeft dat ik moet kiezen. In ons buurland België is  een stemplicht. Toen ik vorig jaar in Antwerpen was, hoorde ik dat die stemplicht eigenlijk niet zo streng gecontroleerd wordt. De armen in de stad hebben geen noodzaak om te stemmen, omdat ze niet wisten waar op. En als ze toch stemden stemden ze op Vlaams Belang, omdat die het meest in het nieuws was.

Ik wil de mensen die geen interesse in politiek hebben niet arm noemen, maar ik noem ze gewoon niet goed ingelicht. En hier wringt bij mij de schoen. Ik maak met mijn stem een weloverwogen keuze, terwijl de helft van Urk zijn stem op Urker Jan of Jan Willem Bakker speldt. De wat minder zwaren gaan al snel voor de CU, omdat ze die wat vrijer vinden. Welke kop zien we het meest? Wie ken ik, die stem ik.

Dit is natuurlijk politiek, er zijn twee kampen. Maar diegene die niet weloverwogen stemmen, moeten niet denken dat ze moeten stemmen, want dat is niet zo. Laat je stem maar verloren gaan als politiek je niet boeit, dan krijgen we in ieder geval alleen politiek die gebaseerd is op een weloverwogen mening en een duidelijke visie op het systeem. Als je niet stemt ben je eerlijk tegenover jezelf en eerlijk tegenover de ander. Voel je dan niet slecht omdat je niet gestemd hebt, en laat je niet overhalen door mensen die vinden dat je dan een nazi of moslimliefhebber bent.

Stemmen is een recht, hoe je dat recht ook ziet, je mag, je moet niet. Stem op 18 maart daarom op de partij die het best aansluit bij jou. Al kijk je maar heel snel het overzicht op Omroep Flevoland na, of vul je de Stemwijzer in. Stem niet als het je echt niet boeit. Niet meedoen met het democratisch proces, is toch onderdeel van het democratisch proces?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s