Banshee seizoen 3 – Elementen

Op het wereldwijde internet wordt veel gesproken over de serie Banshee. Met een gemiddelde overdosis aan alcohol, seks en geweld is de serie een van mijn favorieten. Maar niet om die drie dingen. De schrijver is namelijk iemand die heel goed nadenkt over wat er verteld wordt, de Art Direction is vervolgens geweldig bezig dit te laten zien.

Het zijn al snel de mensen die ondergesneeuwd worden, de acteurs zijn meer zichtbaar dan de crew. Maar in Banshee is duidelijk dat de crew meer doet dan alleen een serie maken. Ze maken namelijk kunst.

Dood

Hoe een aantal karakters in de serie om het leven komen is niet alleen afhankelijk van het personage. Het heeft ook te maken met het oog op de cultuur van het slachtoffer en de symboliek die het met zich meebrengt. Zo worden op een gegeven moment een tweetal indianen bij een autocrash verbrand. Het overgangsritueel bij deze stam is ook crematie. Dit is later te zien in de aflevering. Dit maakt het eerste element, vuur.

bansheefier

Het tweede slachtoffer is ook een indiaan. De vrouw wordt na een uitvoerig gevecht bij haar strot gegrepen, en ontdaan van haar luchtpijp. Naast het element, lucht, is er ook een andere laag. Het gaat daar om het opgeven van de stem, de spraak, inspraak. Niet al te lang geleden in 1890 is dat nog gebeurd. Het om het leven brengen van de oude inwoners van het Amerikaanse continent is wat hier gesymboliseerd wordt.

Onze antagonist vanaf de inheemse kant, sterft op een wel heel interessante manier. Zijn zijde wordt eerst ontnomen, net zoals bij de hoofdrolspeler (Hood) zijn vrouw ‘uit zijn zijde’ door hem is ontnomen. Het in het gezicht schieten verwijdert de identiteit van de antagonist. Zijn afdaling in het derde element, water, wordt vergezeld met de krokodil. Die staat onder andere voor eer, sterkte, instinct en oude krachten. Maar ook voor oude kennis, creatie en vernietiging.

De aarde wordt gepresenteerd aan de andere kant van het spectrum. Het overlijden van een van de agenten door de hand van de antagonist is enorm indrukwekkend. Ze wordt uiteindelijk begraven. Het verenigt de twee kampen, het brengt de dynamiek.

Vergezocht

Dat laatste zal zeker nooit de intentie geweest zijn, maar is net als alles mijn blik er op. Ook een kenmerkend beeld van de laatste aflevering wil ik niet onthouden. Hieronder zie je hoe Proctor die net een deal heeft gemaakt en zijn leven weer op de rit heeft, op een trap zit. Hood zit op pallets en heeft de ergste dag van zijn leven achter zijn rug. Ze zitten op gelijke hoogte, maar de een heeft meer uitzicht, de trap op. Van Hood is het nog maar de vraag waar hij terecht komt.

banshee

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s