Ruimte (1) – Kant, a priori, zintuigen, bewustzijn.

Ruimte is één van de onderwerpen die mij dagelijks bezighoudt. Denk hierbij aan het indelen van een ruimte of wat ik zie, het waarderen van een ruimte, kijken welke elementen een ruimte vormgeven enzovoorts. Ik zal hier dus nog wel een aantal keer op terugkomen. In mijn eerste stuk wil ik schrijven over ruimte zelf.

Gekregen

Ruimte is iets wat we gekregen hebben. Net als onze waarneming van tijd, is ruimte dusdanig belangrijk, dat we niet zonder kunnen waarnemen. Stel je maar eens tijd voor zonder ruimte, of een ruimte zonder tijd. Ruimte en tijd zijn volgens Kant een van de eerste dingen die we als mens leren. Kennis van ruimte en tijd is daarom iets wat we vooraf al weten, a priori.

Ruimte is iets wat we weten te manipuleren en ons in weten te begeven zonder dat we daarvoor opvoeding nodig hebben. Als je namelijk alle kennis weg zou nemen, zou er over blijven: objecten die verplaatst kunnen worden. Daarvoor heb je ruimte, tijd en beweging nodig. Die drie elementen pas je ook als eerste toe, je grijpt naar dingen, je leert om je zicht te gebruiken, afstanden inschatten en dingen op te pakken. Hier zijn we overigens al bij de zintuigen aangekomen.

Zintuigen

Om in ruimte en tijd waar te nemen heb je je zintuigen nodig. Je kunt niet anders ruimte en tijd waarnemen, dan door je zintuigen. Als je ze niet zou hebben zou je, bewusteloos zijn. Bewust loos – geen bewust of niet bewust zijn. Dat maakt dus bewustzijn, die waarneming. Als je niet waarneemt, heb je geen bewustzijn, als je geen bewustzijn hebt kun je niet waarnemen. Het ligt iets ingewikkelder natuurlijk, maar dat is voor psychologie en neurologie.

Uiteindelijk is ruimte de plek waarin dit fysiek plaatsvindt, al die zintuigen en dat bewustzijn. Dit heeft als een gevolg dat ruimte ook op meerdere manieren vormgegeven en geïnterpreteerd kan worden. Dit leg ik in deel twee uit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s