SGP begrijpt het eindelijk

Ik ben het niet altijd eens met de SGP. Zeker niet als het gaat over abortus, huwelijk en zondagsrust. Maar de recent aangekondigde campagne van de gereformeerde partij, is helemaal nog zo slecht niet. Ze begrijpen eindelijk wat hun theologische basis kan betekenen voor iedereen.

Ja je moet je afvragen, is het nodig dat een politieke partij bezig gaat op moraliserend gebied? Nou dat mag best wel. De kerk heeft haar functie daar al veertig jaar geleden laten vallen, het moet toch door iemand anders komen. Een gigantische campagne over ‘trouw’ voor en tijdens je huwelijk. Waar gaat dit naartoe?

Ik denk dat de SGP eindelijk een van haar zijn, sterkste krachten heeft gebruikt. De morele ondergrond die ze uitdragen is een sterk fundament. Het is daarom ook prijzenswaardig dat zij daar nu eindelijk een praktisch gegeven uit halen. Zo maken hun opvatting nu  kenbaar voor de niet-christelijke inwoners van Nederland. Ze laten zien dat (hun) religie niet alleen maar over God gaat, maar over de relatie tussen mensen. Ze hebben het ook eens over de waarde van het leven, zonder dat ze daar abortus bij moeten trekken. Het gaat over de waarde van kinderen en de veiligheid waarin ze terecht komen en de waarde van (desnoods Gods gedeelde) liefde.

Er zijn alleen een paar kleine problemen, als eerste: op welke doelgroep gaat het gericht worden? Gaat de rol van de vrouw teveel naar voren komen (en op wat voor manier) dan bereiken ze het tegenovergestelde. Daarnaast, moet de vrouw niet vergeten worden want dan bevestigen ze daarmee het vooroordeel dat ze tegen hebben. De andere vraag: is de doelgroep niet te breed? Daarnaast vind ik de belangrijkste vraag: Verdrijft de SGP hiermee niet het nut van de moraliserende rol van de kerk? Ik denk het wel. Als de SGP het geld zou doneren aan de Protestantse Kerk Nederland, dan zouden ze twee keer zoveel mensen bereiken. Het zou daarnaast ook een heel mooi (christelijk) gebaar zijn.

Het zou dus niet verkeerd zijn om je vragen te stellen bij de manier. Maar inhoudelijk zet Van der Staaij iets neer wat eindelijk de kans heeft om aan te sluiten. Bewustwording en realisatie. Die laatste stap is aan iedereen zelf om in te vullen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s