Ruimte (2) – Interpretatie op zintuigelijk niveau

Lees eerst deel 1 als je dat nog niet gedaan hebt.

Kort samengevat: je neemt ruimte waar met je ogen, maar ook met je tast, gehoor en eigenlijk met alles wel. Een ruimte krijgt daardoor een bepaalde waardering.

Deze waardering kun je uitspreken of voor jezelf houden, maar toch blijft de ervaring van die ruimte persoonlijk. Niet alleen door het zien, maar ook door het koppelen van herinnering, emoties en meer recente interpretaties van soortgelijke indrukken. Het geeft je uiteindelijk een bepaalde indruk, die je lang met je meedraagt. Neem je eigen woonkamer of slaapkamer eens voor ogen. Deze is ingericht zoals jij dat wil.

Zo projecteer je eigenlijk je persoonlijke beleving van ruimte op je kamer. Dat is ook logisch, iemand met een druk leven wil graag alles opgeruimd hebben omdat hij rust in zijn hoofd wil. Iemand die wat meer tijd over heeft is daar niet altijd even netjes op. Ik begrijp dat dat een stereotypering is, maar wil hem toch even noemen. Om mijzelf als voorbeeld te noemen, ik heb vaste punten in mijn week dat ik het allemaal opruim. Zo ga ik rustig mijn weekend in. Mijn woonkamer ziet er donker uit en heeft een glazen tafel, waar een zwart glazen blad onder zit. Ik vind het fijn om mijn tafel niet te massief onderdeel uit te laten maken van mijn kamer. Het vult namelijk al heel snel, het doorschijnende van het glas maakt het meer open.

Dit is allemaal heel logisch, dit is namelijk een terrein dat iedereen wel betreden heeft. Maar er is een diepere laag, hoe verhoud je je er toe? Denk je wel eens na over hoe je je tot het gegeven ‘meer open’ verhoudt? Wat maakt het in jou dat je die ruimte ‘meer open’ wil hebben?

Persoonlijk denk ik dat ik graag ruimte wil omdat ik me vrij wil voelen in mijn ‘personal space’. Dat heb ik nodig omdat ik door de dag heen, op school of waar dan ook, mensen om me heen heb. De ruimte is dan heel erg prettig om in me op te nemen om te benadrukken dat ik alleen ben en het ook mijn plek is waar ik mag zijn. Dat alles omdat hij zo ingericht is als ik wil.

Volgende keer kijk ik naar wat een ruimte, een lege kamer, kan betekenen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s