Ruimte (4) – Een indeling

In het kort: Ruimte is oneindig als je de lijnen doortrekt en eindig als je ze combineert. Je kunt op verschillende manieren dit contrast duidelijk maken.

2000px-Necker_cube.svg

Een ruimte heeft een bepaalde opbouw. Voor ons gemak nemen we een vierkante ruimte, misschien wel je woon- of slaapkamer. Hierboven is zo’n vierkante ruimte, een kubus te zien.

Alle lijnen van de kubus zijn eigenlijk oneindig lang door te trekken, ze stoppen wel op een punt, maar als je je bedenkt dat er één muur van je kamer niet zou zijn, de andere muren door zouden kunnen gaan. De lijnen zouden elkaar nooit snijden, tenzij ze schuin staan. Als ze elkaar nooit zouden snijden, gaan ze oneindig door.

Zo’n lijn is dus nooit af, maar wordt afgemaakt door andere lijnen. De lijnen vormen samen een geheel en maken zo de ruimte. Zet muren neer en je hebt een afgeschermde ruimte. Als je een ruimte ingedeeld en afgeschermd heb je nog iets nodig om met de ruimte te doen. We moeten de ruimte nog een functie geven om hem zo op een bepaalde manier te duiden. We maken er bijvoorbeeld een woonkamer van.

Deze woonkamer delen we vervolgens in, via bepaalde lijnen of op gevoel. We proberen wat lekker voor ons ook is en zetten niet zomaar ergens iets neer. Soms kunnen dingen tegen ons gevoel in gaan en noemen we dat ‘niet praktisch’. Maar eigenlijk is het ook een deel van ons dat mee wil gaan met een bepaalde beweging, een gevoel dat zich laat leiden door ruimte.

Verbindingen

Als je de ruimte hebt ingericht met meubels, een vloer, een plafond en behang, is je kamer af. We beseffen vaak wel de functies van de meubels, ze zijn functioneel en geven een bepaalde sfeer. De vloer is ook wel duidelijk, het moet mooi zijn en niet te snel vlekken krijgen. Maar het brengt ook een verbindende factor met zich mee. Het trekt de muren naar elkaar toe en onderscheid zichzelf ook van de rest van de kamer. Een kleed op de vloer trekt bijvoorbeeld muren naar elkaar toe, en benadrukt zo de functie van de muren.

Een plafondschildering of plafondversiering heeft zijn eigen functie. Het trekt de muren bij elkaar en duidt voornamelijk de hoeken. Het trekt de hoeken naar het midden waardoor het zegt dat er punten zijn die iets betekenen. Als je naar een hoek kijkt, zonder dat daar iets te zien is, zegt de hoek niets. Is die kant van de ruimte leeg en niet functioneel. Met plafondversiering betrek je de hoek bij de rest van de kamer en geeft het de hoek geen minderwaardige positie. Behang doet hetzelfde maar geeft ook a-symmetrie de kans door bijvoorbeeld een ander soort behang op één muur te gebruiken.

Zelf heb ik veel muren wit, het geeft voor mij een gevoel van ruimte, vrijheid. op het plafond zijn plinten die de lijnen vormen. Als ik dus langs het plafond kijk is er een einde aan mijn slaapkamer. Aan de ene kant krijg ik dus ruimte door de kleur, maar beperking van de ruimte door de (plafond)plinten. De tegenstellingen, oneindigheid en eindigheid maken de ruimte tot een fijne ruimte.

In het vijfde deel wil ik het hebben over het nodig hebben van een ruimte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s