Ruimte (6) – Persoonlijke ruimte

Kort samengevat: De persoonlijke ruimte uit zich vanuit het hoofd in de wereld. Het kan op positieve en negatieve manier beïnvloed worden en zo vorm gegeven worden.

Iedereen ervaart wel dat hij ruimte nodig heeft. Als een wildvreemde fysiek veel te dichtbij ervaar je al een bepaalde druk. Maar er is ook een andere persoonlijke ruimte, een ruimte waarin jij en ik ontwikkelen. Dit is een ruimte die eigenlijk niet echt is, maar wel geduid kan worden als een.

Het verschil tussen de twee is dus dat de één duidelijk zichtbaar is en de andere wat minder. Maar toch zijn ze even belangrijk. De zichtbare zegt iets over je openheid tegenover de ander, maar ook in hoeverre je je eigen vrijheid beleeft. Daarnaast laat het ook iets zien wat je verhouding is naar degene die in je ruimte kan komen. De niet bestaande ruimte zegt over hoe je denkt en in hoeverre je jezelf toelaat te leren.

Mentale ruimte

Het is vast wel eens tegen je gezegd ‘hij heeft ruimte nodig’. Het woord ruimte nemen we dan niet alleen letterlijk, maar we laten die persoon ook even met rust. We proberen niet meer in zijn hoofd te komen, maar laten de persoon zelf de ruimte die hij in zijn hoofd heeft vergroten. Zo kan hij tot inzichten komen zonder dat je je daar mee hoeft te bemoeien. De fysieke afstand die er is, vergroot het mentale effect van ruimte en daarmee vrijheid. Een kind de ruimte geven om te doen wat zij wil doen, is letterlijk ruimte geven. Maar het geeft ook ruimte voor het kind om te ontdekken wat dingen in haar omgeving zijn.

Iedereen heeft deze persoonlijke mentale ruimte en heeft het ook nodig. Als je ruimte te beperkt is wordt het moeilijk om nieuwe verbindingen te leggen of inzichten te creëren. Het kan je ook in een sociale positie brengen waarvan je niet beter wordt. Dit kan zich weer weerspiegelen in mensen die altijd maar in dezelfde ruimte zitten. Ze kunnen dan de blik op de (sociale) ruimte daarbuiten verliezen. Zo raken ze vervreemd van de samenleving, door de ruimte letterlijk en figuurlijk te beperken.

Invloed

Je hebt door externe factoren deels invloed op de mentale ruimte, maar er gebeuren ook dingen die de ruimte beperken. Dan bedoel ik geen ongelukken die je mentale capaciteit verminderen, maar ook dingen die gezegd worden en je dusdanig raken dat ze je ruimte beperken. Ook kan van binnenuit, door een negatieve blik die ruimte beperkt worden. Het groeien van de ruimte komt door sociale omgang, andere ruimtes bezoeken en in je opnemen. Je kunt ook jezelf stimuleren door de je te verdiepen in iets wat je interesse heeft. Een goede combinatie, externe en interne stimulatie zorgt voor de beste ontwikkeling van je persoonlijke ruimte. En daarmee je persoonlijkheid.

In deel zeven ga ik in op de vorm van jouw/mijn mentale ruimte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s