Ruimte (7) – Mentale ruimte

In het kort: De mentale ruimte is niet 3D, maar 2D. Deze ruimte kan geuit worden door het te vertalen naar de fysieke ruimte.

De mentale ruimte is eigenlijk geen ruimte te noemen. Het heeft namelijk niet de eigenschappen van een ruimte. Je kunt deze mentale ‘ruimte’ wel vormgeven tot een ruimte met drie assen, en eventueel een vierde voor tijd. Maar dat is al ingewikkeld en meestal denken we niet zo.

En herinnering kan getoond worden in de mentale ruimte. Er wordt in deze ruimte dan ruimte gemaakt voor een nieuwe gedachte. De andere gedachte schuift dan een eindje op en de nieuwe gedachte neemt center stage. Deze vorm van denken is niet iets wat je constant bewust doet, maar gebeurt vrijwel automatisch. Het is ook niet te betreden als een drie dimensionale ruimte, het is 2D. We brengen alleen de illusie van een derde dimensie mee, omdat we dat zo gewend zijn.

De mentale ruimte is niet beperkt tot herinneringen, maar ook gedachten en visualiseren. Daarnaast kun je de ruimte ook vormgeven en je gedachten ordenen in woorden of beelden. Zelf maak ik bekende of nieuwe gebouwen na om daar doorheen te lopen. Dat kan rustgevend bedoeld zijn maar ook voor het ordenen van informatie.

Tegenstellingen en problemen

De mentale ruimte is in tegenstelling tot de fysieke ruimte, de wereld, niet meetbaar. Dit is vooral vervelend in de vertaling die we constant doen. Voor die vertaling hebben we allereerst woorden. Maar ook ons lichaam uit wat we denken door lichaamstaal. Ook kunnen we het in de fysieke ruimte brengen door te tekenen of door gebruik van symbolen. Hoe dat laatste vorm kan krijgen benoem ik later.

De vertaalslag die gemaakt moet worden om die mentale ruimte naar buiten te laten komen is best problematisch. Vooral als je de exacte betekenis over wil brengen. Dat is niet altijd mogelijk. In simpele dingen wel: hij loopt naar huis. Dat lopen is makkelijk, maar wie hij is en wie zijn huis is, dat is al wat moeilijker. Als je er bij wijst en de ander weet ook waar ‘hij’ zijn huis is, zijn we er al snel uit. Maar als het proces dat je beschrijft ingewikkelder wordt, wordt het precies overbrengen van de betekenis een stuk moeilijker.

Daarnaast zijn er tegenstellingen. De grootste tegenstelling is het ‘echt’ aanwezig zijn. Zo is wat je in je mentale ruimte ziet, niet echt aanwezig en ook nog maar de vraag of het echt bestaat of gebeurd is. Ook kan er in je mentale ruimte niet een beeld bestaan dat niet echt bestaat. Natuurlijk kun je verbindingen maken en zo een beeld van jezelf hebben met een compleet andere haarkleur, maar dan moet je wel weten dat haar geverfd kan worden en dat de kleur bestaat. Aan de andere kant is alles wat wij zien, voornamelijk in geciviliseerde gebieden, heel veel te zien dat eerst in de mentale ruimte was en daarna pas in de fysieke. Auto’s, lantaarnpalen en straatstenen. Creatieve geesten kunnen iets in de mentale ruimte maken en dat door hun handen te gebruiken realiseren in de fysieke wereld.

In deel acht schrijf ik over de projectie van de mentale ruimte op de fysieke ruimte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s