Meliora ⟠

Meliora betekent het streven naar het bereiken van het betere. Ghost is in hun nieuw album niet alleen beter, maar ze zijn ook anders. Hoe ze eerst ongevormd waren en moeite hadden de boodschap te brengen, nu zijn ze gevormd en brengen ze hun boodschap beter. Het meest fysieke aspect dat verandert zijn de maskers van de naamloze Ghouls. Na de periode van vorming in abstracte vormen door vlakken, krijgen ze nu pas echt een gezicht. Het is een nieuwe façade die zich kenmerkt door het persona van een mens en de idee van een demoon.

Ze zijn in hun nieuwe vorm, meer gevorderd en meer volwassen. Dat is terug te horen in de muziek. De band is wendbaar en tot veel in staat. Van Mummy Dust die waardig metal te noemen is, tot He Is, die iets weg heeft van een gospelnummer. De variatie kenmerkt hun vrije stijl en ook hun kunnen.

De muziek is intens en meeslepend, het drijft je naar een bepaald bestaan. Het eerste nummer Spirit doet dit door je mee te nemen naar de plek waar het allemaal niet is, om je vervolgens over te geven aan de vormen die ontstaan. Het gaat over schepping maar ook over het bereiken van grote hoogtes. Het streven van de mens om steeds beter en groter te worden, met alle gevolgen van dien.

Ghost staat voor de onontdekte duisternis. Ze zijn niet zichzelf. Papa Emeritus III is de vertegenwoordiger, de Ghouls zijn de steeds duidelijker wordende vormen van duisternis in onze maatschappij. We kijken naar het gezicht van de dood en staren naar de leegte waardoor het omringd wordt. Ghost staat voor het ongeziene in ons moraal en onze ethiek. Ze gaan over het verhogen van ideeën, het verwezenlijken van de drang het hogere te bereiken. Maar tegelijkertijd ook over de zwakte die dat met zich meebrengt. De val is dieper dan je verwacht en de wanhoop daar beneden is groter dan je kunt bedenken.

Ghost-2015111

Maar het geeft ook perspectief. De gevallen mens kijkt naar de ronde wereld in plaats van de platte. De echte vormen zorgen voor nieuwe perspectieven en een nieuwe kans om zichzelf te bewijzen. Om te laten zien dat de mens (en de band) meer dan zichzelf is. Maar je kunt ook blijven waar je bent en zien dat de wereld niet zo goed is als ze zich wil laten kennen. Ghost vraagt om rust te nemen en niet te streven naar iets dat beter is. Tevreden zijn met wat je hebt is het beter hebben. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s