Windmolens

Rage

Op de voorkant van Het Urkerland komt een foto te staan waarvan het perspectief volledig verkracht is. Het beeld is dusdanig verdraaid dat het niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het grootste probleem van die hele foto is dat er mensen zijn die geloven hun geliefde Urk er zo uitziet.

In werkelijkheid ziet Urk er nog erger uit. Als je over de ketelbrug rijdt zie je die grote torens uit de aarde reizen. Als tongen van lucifer die het beeld van Urk lasteren. Als je dan op een goede maandagmorgen door het dorp fietst moet je in je ogen wrijven. Niet omdat je je ogen niet kunt geloven, maar omdat de chloorlucht je ogen brandt. Die troep brandt ook de aarde in zonder dat we daar al te lang bij stilstaan.

Het punt dat ik probeer te maken is dat we eigenlijk best wel gezegend zijn met die windmolens. We hebben nu de kans om goed te maken voor al die keren dat we het bakvet in het riool lieten lopen. Dat we chloor en weet-ik-wat voor chemische troep de straat op gooiden. Dat we het afval in de Noordzee dumpen zodat het niet aan wal hoeft. -Maar goed maken kan niet op de manier zoals het nu gaat natuurlijk. Nee, grote windmolens dat is lelijk. -Voor het eerst in het bestaan van de mensheid kunnen we energie opwekken zonder dat we daaraan ten onder hoeven te gaan. Zeiken omdat het niet mooi is? Ik zeik toch ook niet dat ik je kop tegen moet komen op straat nadat ik op Facebook een inhoudsloos relaas heb moeten lezen over hoe je uitzicht verpest is? Ik moet ook jouw kop zien zonder dat ik daar om vraag. En wat levert het me op? Helemaal niks.

Dat hypocriete van dat ‘niet in mijn achtertuin’ komt me ondertussen de strot uit. Kijk eerst eens naar wat je zelf doet en daarna kunnen we wel kijken over hoe we problemen die buiten ons bereik liggen op te lossen. Stel je voor dat je een iets van jezelf zou op moeten geven om de wereld er beter van te laten worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s