Ruimte (3) – Ruimte voor het eerst zien.

In het kort: Een nieuw ontdekte ruimte is als je naar de ruimte zelf kijkt een ruimte  op zichzelf en niet onderdeel van een groter geheel. Tenzij je de relatie wilt zien of nodig hebt.

Mensen willen ruimte indelen. De aarde is voor ons ingedeeld, daar hebben we niet al te veel keuze bij. De ruimte op de waarde is om niet al te uitgebreid te doen, in gedeeld in landen. Deze landen zijn om praktische en territoriale redenen weer opgedeeld. Ergens op zo’n stukje land, is — een stukje land. Als je jezelf op het stukje land neerzet, is dat stukje land onderdeel van al het andere. Maar eigenlijk is het meer dan dat. Het stukje land is op dit moment je referentiepunt. Alles er omheen is niet jouw stukje land. Het is land van iemand anders.

Laat je alleen niet verleiden door het idee dat dat landje alleen bestaat in relatie tot die andere landjes. Want ga het land maar eens bewerken. Wat maakt het nou uit wat er op die andere stukken land gebeurt? Als je het maar op je eigen manier bewerkt, is het jouw land, komt alles wat er op groeit uit jouw handen en is het een persoonlijk iets geworden.

Als je een vierkante ruimte op je land neerzet, dan maak je in principe een ruimte op een stuk land. Dat is zo wanneer je van buiten kijkt. Maar van buiten is het geen ruimte, van buiten is het een vierkant. Als je naar binnen gaat stap je een nieuwe wereld binnen. Ga maar eens naar binnen en ervaar de ruimte, ga er doen wat je wilt doen. Die ruimte is dan van jou, die neem jij waar, die geef jij een bepaalde waarde, een bepaald gevoel mee. Zo is die ruimte niet in relatie met het land, maar in relatie tot jou, pas echt een ruimte. Het is ook pas een ruimte als jij het waarneemt of ooit eens waargenomen hebt.

Bedenk je eens hoe het is om bij een hele kleine voorkant van een winkel, het binnen opeens heel groot blijkt te zijn. Of stel je voor dat je geheime gangen ontdekt. Het is die nieuwsgierigheid naar objecten en ruimte, naar de interpretatie er van en naar het ontdekken van een nieuw gevoel die je bij een ruimte krijgt. Bedenk je eens hoeveel indruk een ruimte kan achterlaten, een kerk bijvoorbeeld. Hoe de hoogte van een kathedraal je klein laat voelen.

In deel vier ga ik verder in op hoe een ruimte ingedeeld kan zijn.

Leave a comment